Sivrisinek Türleri
Aedes: Oldukça tehlikelidir ve insan kanı ile beslenir. Bu sivrisinek türü insanlara çeşitli virüsler, beyin iltihabı ve sarıhumma gibi hastalıklar bulaştırabilmektedirler. İnsanları yalnızca dişi aedes sivrisinekler ısırır. Siyah üzerinde gri noktalar olan bir görünüme sahiptir. Yaşam süreleri ortalama 1,5-2 haftadır.
Anofel: Sıtma hastalığını yayan sivrisinek türüdür. Isırması sonucu insanların ölümüne sebep olabilmektedir. Dişiler 4 haftaya kadar yaşayabilirken, erkek anofel sivrisinekleri birkaç gün yaşayabilmektedir. Genellikle su bulunan bölgelerde, özellikle bataklıklarda yaşarlar. Dişi bir anofel 100-150 arası yumurta bırakabilir.
Culex: Karın bölgeleri küt yapılıdır. Genellikle kanalizasyon kenarları gibi kirli su kenarlarında ürerler. Kuyruk bölgesi kahverengi pullarla bezelidir. Bu türde de yalnızca dişi olanlar ısırmaktadır.
Mansonia: Genellikle bu türün larvaları toprak altında kalır ve bitkilere delik açarak nefes alırlar. Ebatları orta seviyededir.
SİNEKLER
-
Sineklerin Biyolojik Özellikleri
- Sivrisinekler; sinek familyasının diptera grubuna aittir.
- Baş ve gövdeleri pullar ile kaplıdır.
- Dişi sivrisinekler yumurtalarını beslemek için kan ile beslenirler.
- Ergin sivrisinekler susuz kalabilme konusunda dayanıksız oldukları için gün ışığında kuruyup ölürler. Bundan dolayı gün ışığında dolaşmazlar.
- Hızları saatte 2km civarındadır.
- Larva sivrisineklerin göğüs yapıları, kafa yapıları ve koku duyuları oldukça gelişmiştir.
- Ağız bölümünde bulunan ince hortum çiğneme görevini gerçekleştirir.
- Sivrisinekler avlarına sıcaklık, koku, görüntü ve nem gibi unsurların tetiklemesi ile yönelirler.