Hamam Böceği Türleri
Amerikan Hamamböceği (Periplaneta Americana): Bu tür hamamböceklerinin kanatları gövdelerine oranla daha büyüktür ve uçabilirler. Kantlarının alt bölgesinde sarı şeritler bulunmaktadır. Erişkin bir Amerikan hamamböceğinin boyu 50mm’ye kadar ulaşabilmektedir. Kızıl ile sarı renk arasında bir renge sahiptirler.
Alman Hamamböceği (Blatella germanica): En sık rastlanan hamam böceği türüdür. Halk arasında kalorifer böceği olarak da bilinir. Kahverengi renkleri yetişkinliklerine göre koyu ya da açık olur. Evlerin genellikle banyo ve mutfak bölümlerinde bulunurlar. Diğer hamamböceklerine oranla oldu hızlı hareket ederler ve bu hıza oranla da ürerler. Erişkin Alman hamamböceklerinin boyları 10-15 mm civarındadır.
Halk arasında kakalak da denir
Oriental Hamamböceği (Blatta orientalis): Bu tür hamamböceklerinin rengi diğerlerine göre daha çok siyaha yakındır. Hatta bazıları tamamen siyahtır denilebilir. Dişilerde kantlar arka kısımda yer almaktadır. Pürüzsüz yüzeylere tırmanamamakla birlikte pürüzlü yüzeylere rahatça tırmanırlar.
Halk dilinde karafatma da denir
HAMAM BÖCEKLERİ
Dünya üzerindeki varoluş süreleri neredeyse dinozorlardan bile eski olan hamam böceklerinin çok ilginç karakteristik özellikleri vardır.
Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
-
- Bir hamam böceği kafası olmadan bir hafta yaşayabilmektedir. Çünkü nefes alabilmek için gövdesinde bulunan delikler ona yetmektedir. Kafası olmayan bir hamam böceği bir hafta sonunda yalnızca su ihtiyacını karşılayamadığı için ölür.
- Kendi vücut ölçülerine göre çok daha dar alanlarda yaşayabilirler.
- Dişi hamam böcekleri bir çiftleşmeden sonra çiftleşmeye gerek olmadan depoladıkları sperm ile sürekli doğum yapabilir.
- Nefeslerini 40 dakikaya kadar tutabilirler.
- Radyasyona karşı oldukça dayanıklıdırlar.
- Saatte 4km hızla koşabilirler.
- Yaşamlarını gruplar halinde sürdürürler ve grup olarak hareket ederler.